Evde Yoğurt Yapımı


Merhabalar..

Çocukluğumdan beri annemin yoğurduyla büyümüş biri olarak endüstriyel yoğurdu bir türlü sevmemiş olmamın mutluluğu içindeyim :)  Hazır yoğurtların tadıyla, ev yapımı annemin yaptığı yoğurtun tadının arasında uçurumlar var gerçekten..

Yoğurt türk mutfağının olmazsa olmazıdır ya..Çoğu yemekte onsuz yenmez:) Mantıyı yoğurtsuz düşünemiyorum mesela :)) Mecbur kaldığımda elbette mecburi de olsa hazır yoğurdu hepimiz tükettik..Ama lütfen zararlarını bile bile artık hazır yoğurt tüketmeyelim ve özellikle çocuklarımıza tükettirmeyelim..Organik süt, günlük taze sütler..Yani isteyen mutlaka kendine yoğurt yapımı için organik süt bulur..

İstanbul gibi koca bir şehirde benim çok şirin bi sütçü dedem vardı, böyle beyaz sakallı bir dede..Sütlerinin tadı hala damağımda..Malesef geçtiğimiz aylarda sütçü dedemizi kaybettik. Allah rahmet etsin inş. sizlerde Fatiha okuyup gönderin..

Süt dağıtma işini vefat etmeden 15 gün önce damadına bırakarak bizleri yarı yolda bırakmadı yine giderken son görevini böyle yaparak bizi mutlu etti.. Sütsüz kalmadık çok şükür..

Şimdi bunu niye anlattım bilmiyorum :)

Evlendikten sonra, ilk icraatlarımdan biri yoğurt yapmak oldu benim :) İlk aylarda dehşet yoğurtlar yaptım ve kendi kendime nazar değdirdiğimi düşünüyorum şahsen :D Sonrasında epey süre yoğurtlarım olmadı :)) Ama Kızım doğduktan sonra yoğurt yapımı işine tekrar başladım ve artık yoğurtlarımı eşim başta olmak üzre severek yiyorlar...Tabi mız mız kızım hariç :(( Ona bir türlü bir şey yediremiyorum bu başlı başına bir dert tabi..

Gelelim Evde Yoğurt Nasıl mayalanır ??

Rahmetli sütçümün tarifini veriyorum sizlere..

Evvela güzel bir sütçü bulun ve organik süt getirtirin, bi güzel süzün ve en az 15 dk kaynatın..Dikkat edin taşmasın :))

Daha sonra yoğurdu mayalayacağınız yeri hazır edin..Bir kaç minderi koyun sıcak bir ortam olmalı..Yoğurt tenceresini minderlerin üstüne sabitleyin..Ilımasını bekleyin..Sütümüz ılırken, mümkünse sütçünüzden maya isteyin. 2 kilo süte iki kaşık yoğurdu çay bardağına koyun ve üstüne sütten ilave ederek ayran gibi sulandırın..bu işlemlerde demir kaşık kullanmayın lütfen..Hatta tencereden yoğurt alırken de metal kaşık yerine tahta kaşık kullanın..

Bizim Erzurum da maharetli kadınlar yoğurtlarını mayalarken, mayanın içine bir çay kaşığı kadar karbonat atarlarmış hem mikrobunu kırsın hem daha uzun süre ekşimesin diye..Ne yalan söyliyim ben de koyuyorum :) Hem daha sert, hem daha güzel oluyor denemenizi tavsiye ederim :)

Süte meşhur serçe parmağınızla bi dokunun, parmağınız yanmıcak şekilde ılımışsa ama soğuk da olmasın dikkat edin.. Mayayı tencereye dökün ve tahta kaşıkla karıştırın..Kenarından döküp hiç karıştırma demişti sütçüm ama ben annemin yaptığını yapıyorum..

Tencerenin kapağını kapatmadan havlu kağıtlardan 1 kat az geliyor, bir kaç kat yaparak koyun buharını alıyor ve yoğurdunuz daha katı oluyor.. kapağı kapatın.. üstünü güzelce sarın.. 4 saat hiç kımıldatmadan hiç açmayın..4 saat sonunda üstündeki örtüleri kaldırın oda sıcaklığına gelsin, biraz da soğuyunca kımıldatmadan dolaba kaldırın..

Tabi dolaba kaldırmadan ben üzerine çıkan yeşil suyunu kaşık yardımıyla bardaklara alıyorum..Mutlaka eşinize ve çocuklarınıza içirin, elbette ki kendiniz içinde ayırın..

2-3 gün annem yoğurta kaşık vurdurmazdı sulanır diye:) Bende aynen adeti devam ettiriyorum :)

Afiyet olsun diyelim..

Gelelim Hazır yoğurtların zararlarına buyrun okuyun!!






Sofraların vazgeçilmezlerinden olan yoğurtla ilgili çok önemli uyarı: Endüstriyel yoğurt kansere neden oluyor...






Hemen hemen her sofrada yer alan yoğurtla ilgili çok önemli uyarı geldi. Bizim faydalı diye yediğimiz yoğurttaki asıl tehlikeyi Çapa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Yavuz Dizdar açıkladı.

Çapa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Yavuz Dizdar, endüstriyel yoğurdun yoğurt olmadığını ve son dönemde artan kanser vakalarında bunun etkisinin ilk sırada olduğunu söyledi.

Kanser hastalığı her geçen gün artıyor. Etrafımızda her gün birisine kanser teşhisi konulduğunu duyuyoruz. Uzmanlar, kanserdeki bu kadar yoğun bir artışı yalnızca sigara ile alkolle ve obezite ile açıklamanın mümkün olmadığını düşünüyor.

Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi öğretim üyesi Dr. Yavuz Dizdar bu kadar çok hasta ortaya çıkmasını herkesin maruz kaldığı bir etmenle olabileceği görüşünde. Beslenme açısından da birbirinden çok farklı sosyal statüdeki insanlarda da kanserin görüldüğüne dikkat çeken Dizdar, "şunları hayatınızdan çıkarın diyebileceğiniz neler var" sorusuna şu cevabı verdi:

"Biz bilim adamları olarak geçtiğimiz yıllarda bunu çok tartıştık. Birinci sırada olan yoğurt hala ilk sıradaki yerini koruyor. Bizim ülkemizde yoğurt, diğer ülkelere göre açık ara daha çok tüketilen bir üründür. Yoğurt, beslenmeden öte insan vücudunun dengesinin korunması açısından da çok önemlidir."

İŞLEMDEN GEÇMEMELİ

Bu sözleri ifade eden Yavuz Dizdar, bir noktanın altını çiziyor. "Ama işlemden geçmemiş, endüstriyel yoğurt olmamalı" diyor. Dizdar, endüstriyel yoğurttan niçin uzak durulması gerektiğini de şöyle anlayor:

"Çünkü endüstriyel yoğurt, yapay bir ürün. Ekşimiyor, dolapta bekleyen yoğurdu haftalar boyunca üstten yemeye devam etseniz bir şey olmuyor. Bunu ben defalarca test etmiş biri olarak biliyorum. Biraz dikkat eden herkesin de bildiğini düşünüyorum.

Bir ürün bu kadar çok tüketiliyorsa, bu kadar derin bir değişime gitti ise sorun var demektir. Bir gıdanın bozulma biçiminin dönüşmüş olması, ekşimenin ötesinde küflenmeyi bile atlıyor olması içerikte çok fazla değişiklik yapıldığını gösterir. Kimse kusura bakmasın. Bunlar yoğurt değiller. "

Ana fermente ürünün yoğurt olduğunu hatırlatan Dizdar, maalesef Türkiye'de olmazsa olmazın başında yoğurt ve ayranın geldiğini hatırlatıyor.

HER ŞEY SON 10 YILDA DEĞİŞTİ

Türkiye'de yoğurdun bir 10-15 yıl önce kesinlikle böyle olmadığını hatırlatan Dizdar, bu yeni yoğurt yönteminin bilinçli bir şekilde Türkiye'ye dayatıldığını söyledi. Dizdar, bu güçlerin, yoğurda ilişkin Türkiye'deki yasal tebliğleri bile değiştirdiğini ifade etti. Kendisinin bu konuda eleştirileri gündeme getirdiğinde bazı endüstriyel yoğurt üreticilerinin, "Hocam size bozulmayan yoğurt verdik daha ne istiyorsunuz" diyenlerin olduğunu dile getirdi.

Dizdar, "Peki hayatımızdan her şeyi ile yoğurdu çıkarmalı mıyız?" sorusuna da kesin bir cevap veriyor. "Kesinlikle hayatımızdan çıkarmamalıyız. Tam tersine mümkün olduğu kadar daha çok yer açmalıyız. Ama, endüstriyel yoğurdu bırakıp yoğurdu evde yapmalıyız" diyor. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MÜHRÜ SÜLEYMAN NEDİR? MÜHRÜ SÜLEYMAN SİMGESİ

Vav harfinin manası

İNCİ NİN FAYDALARI