KEHRİBAR YANAR MI ?

 KEHRİBAR ÜRÜNLER


KEHRİBAR FARSÇA KAH-I RÜBA KELİMESİNDEN GELMEKTEDİR. SAMAN ÇEKEN ANLAMINA GELİR. ÇOĞUNLUKLA TAŞ ZANNEDİLEN KEHRİBAR, ASLINDA ÇAM AĞAÇLARININ FOSİLLEŞMİŞ REÇİNESİDİR. GÜNÜMÜZDE ARTIK VAR OLMAYAN BAZİ ÇAM AĞAÇLARININ REÇİNELERİNİN TOPRAK ALTINDA KALDIKTAN SONRA UÇUCU BİLEŞENLERİNİ YİTİRİP KİMYASAL DEĞİŞİKLİĞE UĞRAMALARİ SONUCUNDA OLUŞMUŞTUR. ESKİ DEVİRLERDEN BERİ TAŞ OLDUĞU DÜŞÜNÜLEN KEHRİBARIN İLK
 KEZ 1767 YILINDA BİTKİ KÖKENLİ OLDUĞU İLERİ SÜRÜLMÜŞTÜR. 1811 YILINDA SCHWEİZER ADLI BİR ARAŞTIRMACI İSE, KEHRİBARIN FOSİL NİTELİĞİNİ SAPTAMIŞTIR. BUNLARI İZLEYEN ARAŞTIRMALAR SONRASI, KEHRİBARIN 3. ZAMANDA OLUŞTUĞU TESPİT EDİLMİŞTİR.

KEHRİBAR ZOR BULUNAN BİR " TAŞ" (BİTKİ KÖKENLİ) OLDUĞU İÇİN BULUNMASI ZORDUR. GÜNÜMÜZDE SENTETİK ÜRETİLME YOLUNA GİDİLMİŞTİR VE BUNLARI GERÇEK KEHRİBARDAN AYIRMAK OLDUKÇA ZORDUR

. BU KONUDA KULLANILAN YÖNTEM İĞNENİN ISITILARAK KEHRİBARA BATIRILMASIDIR.

ÇIKARDIĞI KOKUNUN REÇİNE VEYA ÇAM BENZERİ OLUP OLMADIĞINI KOKLAMAK ŞEKLİNDE AYIRDEDİLEBİLİR.

 KEHRİBAR BİTKİSEL KÖKENLİ OLMASI SEBEBİ İLE TUTUŞTURULMASI ERİMESİNE VE ÖZELLİĞİNİ KAYBETMESİNE SEBEP OLMAKTADIR.

SAHTE KEHRİBAR AĞIR PLASTİK KOKUSU YAYMAKTADIR. REÇİNE VE YA ÇAM KOKUSUNA SAHİP DEĞİLDİRLER. SIKMA KEHRİBARLARDA İSE HAVA KABARCIKLARI BULUNMAMAKTA BİRBİRİNE BENZER PARALEL ŞERİTLER İÇERİP İÇERMEDİĞİNE BAKILMALIDIR.

REÇİNE OLAN KEHRİBAR HER HALÜKARDA YANAR.  YAKARAK KEHRİBARIN GERÇEK OLUP OLMADIĞINI ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİLDİR VE BU İNANIŞ TAMAMEN YANLIŞTIR. 
Taş Bilimci Havvanur İncekara

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MÜHRÜ SÜLEYMAN NEDİR? MÜHRÜ SÜLEYMAN SİMGESİ

Vav harfinin manası

İNCİ NİN FAYDALARI