Oltu Taşı nedir? Oltu taşı ve kehribar tesbihler

Kara Kehribarın en güzel hali sanırım Erzurum Oltu Tesbih olmuştur..Tesbih  Koleksiyonerlerinin vazgeçilmezlerinden Oltu Taşı Tesbihler.. Pek tabi Kehribar tesbihlerin de beğenileri oldukça fazla..Sıkma Kehribarlar, damla kehribarlar.. El işi, göz nuru..En önemlisi Osmanlı'dan bize kalan en güzel yadigarlardan biri...Türk toplumunda oldukça yeri olan tesbihler alışkanlıklarımızdan biri...Sevdiğiniz bir erkeğe babanıza, eşinize yada sevgilinize hediye düşünürken bir de tesbihsever ise ilk akla gelen armağandır tesbihler..













                                                          



Şimdi Gelelim Kara Kehribar yani oltu taşının özelliklerine..




Yyapısal Özellikleri; Bitkisel kalıntıların karbonlaşmasıyla oluşan organik taştır. Yapı olarak farklı olmasına rağmen, oluşumundaki benzerlik nedeni ile siyah kehribar olara adlandırılır. Yapısal değişim geçirmiş bir çeşit linyittir. Erzurum iline bağlı Oltu ilçesinde çıkarıldığı için bu ismi almıştır. Fosilleşmiş ağaç gövdelerinden daha çok fosilleşmiş ağaç reçinesinden oluştuğu görüşü ağır basmaktadır. Dörtte üçü karbondan oluşur. Yer kabuğundan çıkarıldığında çok yumuşak olan Oltu Taşı, hava ile temas ettikçe sertleşir ve kullanıldıkça parlaklık kazanır. Bu nedenle havayla temas ettirilmeden toprak ltında saklanmakta, işleneceği zaman çıkarılmaktadır.
Kara Kehribar Faydaları : Erzurum bölgesinde çıkarılan oltu taşı (Kara Kehribar) kolayca ulaşabileceğimiz taşlardandır. Başlıca faydaları;
  • Negatif enerji toplar.
  • Stresi alır.
  • Eskiden nazarlık olarak kullanılırdı.
  • Kehribar (amber) için belirtilen yararların tümü Oltu taşı içinde geçerlidir.
  • Kehribar gibi tesbih olarak kullanımı en rahat olan taştır.
  • Oltu Taşı, bedenin elektriğini toplamak için kullanabileceğimiz bir taştır.
Önemli Not Oltu taşını sahtesinden ayırmaya yarayan özellikleri şunlardır.

Havagazında alev ve is çıkararak yanması ve geriye sigara külüne benzer bir miktar kül kalması, elbiseye sürtülmesi ve el içinde ovalanması sonucunda toz, iplik gibi hafif cisimleri çekmesi. (Sürtünme sonucu ortaya çıkan elektriklenme mıknatıs gücü oluşturmaktadır.)

El içinde ovalandıktan sonra nefes hohlanınca kısa bir süre için puslu görünüm alması.

İyice ısıtılan iğne ucunun batmaması (Isıtılan iğne ucu taşa girerse, sahte olduğunu gösterir.)

Diğer İsimleri : Kara Kehribar, Oltu Taşı Sertliği : 3 Özgül Ağırlığı : 1,26 Kimyalsal Grubu : Organik materyal ( Çam reçinesi fosili) Yapısal Görünümü : Opak (Saydam olmayan) Parlaklığı : Reçine Kimyalsal Formülü : Genel olarak C, H,O.N (değişken) Uyumlu Olduğu Burç : Oğlak, Kova Rengi : Siyah, kahverengi, gri, yeşilimsi Çıkarıldığı Başlıca Ülkeler : Türkiye ( Erzurum)

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

MÜHRÜ SÜLEYMAN NEDİR? MÜHRÜ SÜLEYMAN SİMGESİ

Vav harfinin manası

RADYESTEZİ NEDİR? (ŞİFALI TAŞLARLA BİOENERJİ SEANSI, PANDÜL KULLANIMI)