Bebek Reflüsü

Selamlar..

Bebeği Reflü olan bir anne olarak, reflülü bebeklerin ne kadar zor olduklarını gayet iyi biliyorum..Sürekli kusmaları, iştahsızlıkları, gelişme geriliği, kilo alamamaları anneyi içten içe üzecek sebeplerin toplamı neredeyse..Biz 6. aya kadar ilaç tedavisi kullanmadık, bir kaç ayrı doktor teşhis koymasına rağmen, doktorların da 6. ayda kendiliğinden geçecek demesine binayen ilaç kullanmadan kusmayı önlemeye çalıştık..Emzirirken başı biraz yüksekte emzirmek, emzirdikten sonra 15 dk. emzirme pozisyonunu bozmamak, daha sonra hafifçe sırtına masaj yaparak ( bazı doktorlar hafifçe vurmamızı önerdi) gazını çıkardıktan sonra yine başı yüksek bir şekilde yatması..Yatağının baş kısmını yükseltmiştik biz..Fakat kızım çok hareketli bir bebek olduğu için o eğim sayesinde aşağı kayıyordu :) 

6. ayda kusmanın en fazla olduğu dönemdi bizde...En son doktora giderken yol boyu kusmuş..Hem onun üstü hem benim üstüm mahfolmuştu :) Doktor hanım o halimizi görünce hemen ilaç tadavisine başlamıştı..iki ilaç biri toz, biri şurup..biri emzirmeden önce, diğeri emzirmeden sonra..Ama benim kızıma o ilaçları vermek işkence gibiydi çünkü ek gıdayı reddediyordu..Tozu bir mamanın içine ekleyip yada suyla vermemiz gerekiyordu ama hiç bir şeyi kabul etiyordu :) ağzını doktor hanım bile açamamış, sizin yemek yedirmeniz imkansız gerçekten demişti :)))

Sonuçta 7 ayın sonunda kusmalar bitti Çok Şükür..

Ama mide bulantısı bence hala devam ediyor..Çünkü herhangi bir şey yedirmeye kalktığımda elleriyle tiksindiğini anlatan bir hareketi var kızımın..Bazen hala öyle yapıyor..1 Yaşını dolduracak nerdeyse, hala ek hıdayı reddediyor, zorla vereceksin diyen doktorlar oldu..Ama ben kızıma zorla versem dahi tekrar çıkarıyor .. Zorlamayla olacak bir şey değil yemek yeme alışkanlığı..Emzirmeyi azaltarak acıkmasını sağlamaya çalışıyorum..Bu şekilde son bir haftadır biraz biraz çorbalara başladık Elhamdulillah..

Ben kızım kusuyor..Emdiğini çıkarıyor, kilo almıyor diye çok ağladığımı biliyorum..Çokta üzüldüm ama onların canı sağ olsun yeter ki..Hala 7,600 gr :) çıtı pıtı bir bücürük ortalarda yürümeye çalışıyor :) 

Allah'ım evlatlarımızı hayırlı ve mübarek et..Sana hayırlı kul olsunlar.. Sana hayırlı kul olurlarsa bize de hayırlı evlat olmuş olurlar..Sen yavrularımızın karşısına kötü niyetli insanları çıkarma..Onları hep koru..Bahtları güzel olsun..

Amin..





Çocuklarda da reflü olur


Yeni doğmuş bir bebekte bile reflünün görüldüğünü söyleyen Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mahir Gülcan, yeni doğan dönemindeki reflüyü şöyle anlatıyor:


“Bebeklerde reflü, yemek borusuyla mide arasındaki kapakçık sisteminin olgunlaşmamasıyla ilgilidir. Eskiden bu hastalığa tanı koyulamadığı için bilinmiyordu ve farklı tedavilerle çocuk iyileştirilmeye çalışılıyordu. Bebeklerde reflünün en belirgin belirtisi kusmadır. Bu kusmalar genellikle durdurulamayan, sürekli, her yemekten sonra olan kusmalardır. Çocuktaki normal kusmalardan çok daha şiddetlidir. Bu hastaların birçoğu 1 yaş civarında kapakçık sisteminin olgunlaşmasıyla düzelir ama bir kısmı düzelmez ve ilaç tedavisine devam edilir. Az sayıda da olsa düzelme olmayan hastalarda cerrahi tedavi yoluna gidilir.”

Çocuklarda doğuştan olmayan reflünün ise genellikle 6-7 yaşlarında ortaya çıktığını vurgulayan Dr. Mahir Gülcan, özellikle beslenme biçiminin etkisine dikkat çekerek “6-7 yaşlarındaki çocuklardaki mekanizma büyüklerdeki gibi beslenme ve yaşam biçimiyle ilgilidir. Eğer büyük çocuklarda reflü tanısı koyduysak ilaç tedavisi yanında öncelikle yediğine içtiğine kısıtlamalar getirip hayat tarzını değiştirmesini öneriyoruz” diyor.

ÖKSÜRÜK DE REFLÜ BELİRTİSİ


Reflü, pek çok farklı belirti ile kendini gösterebiliyor veya diğer organları de etkilediği için farklı hastalıklarla karıştırılabiliyor. Dr. Mahir Gülcan, reflü ile karıştırılan hastalıklar konusunda şunları söylüyor:

“Tekrarlayan orta kulak iltihabı, tekrarlayan sinüzit, tekrarlayan üst solunum yolu iltihapları, geçmeyen ses kısıklıkları, astım türü rahatsızlıklar, tekrarlayan hırıltılar ve sürekli öksürüğü olan hastalar antibiyotik tedavisi veya alerji tedavisi ile iyileşmezse böyle durumlarda reflüyü de düşünmek gerekir. Sindirim sistemi sorunlarında pek atlanmıyor ama solunum sistemi belirtilerinde reflü atlanıyor. Genel pediatri ve alerji hekimleri bu durumlarda hastayı bize yönlendiriyor. Ortalama 3-6 aylık reflü tedavisiyle bu hastaların bütün şikayetleri geçiyor. Burada hekimin yönlendirmesi de çok önemli.”

TEŞHİS VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Dr. Gülcan reflünün teşhis ve tedavi yöntemleri konusunda şu bilgileri veriyor:

“Reflüyü anlamak için 24 saatlik pH monitorizasyonu adı verilen yöntemi uyguluyoruz. Ucunda duyarlı bir algılayıcı sensör öbür ucunda kayıt yapan bir mekanizmanın olduğu cihazla (pHmetre) 24 saat hasta izlenebiliyor ve mideden yukarı oluşan kaçaklar kaydediliyor. Bu kayıtları daha sonra biz bilgisayarla analiz ederek asit kaçağı varsa reflü tanısını kesin olarak koyup ona göre ilaç tedavisi uyguluyoruz. Tanı koyduktan sonra en az 3 ay olmak üzere ilaç tedavisi yapıyoruz. Hasta ilaca cevap vermezse o zaman reflü ameliyatı için çocuk cerrahisine gönderiyoruz. Ameliyatla çalışmayan alt kapakçığın tamiri yapılıyor. Şu anda bu teşhis ve tedavi yöntemleri ile reflü vakalarının yüzde 1’i bile cerrahiye ihtiyaç duymuyor”.

Reflüsü olan çocuklara öneriler

- Asitli içecekler içmesinler
- Katkılı maddeli yiyecek ve içeceklerden (cips, boyalı şekerler, katkılı yoğurtlar)
kaçınsınlar
- Yatmadan önce yemek yemesinler
- Çok yağlı yiyecekler, aşırı miktarda çikolata yemesinler

Reflünün neden olduğu hastalıklar

- Yemek borusunda hasar, küçük yaralar oluşması
- Yemek borusunda darlık ve yapışıklıklar
- Larenjit
- Sık tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları
- Tekrarlayan otit (orta kulak iltihabı) ve sinüzit
- Tekrarlayan zatürre ve astım atakları
- Kansızlık

Yorumlar

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Özenli yazınızı dikkatle okudum, verdiğiniz yararlı bilgiler için teşekkür ederiz. Şunu anlıyorum ki bebeklerimize kusmasın diye verdiğimiz ilaçlar aslında bebeklerimizin midesinde sonradan ortaya çıkacak tahribatlar oluşturuyor. Dışarıdan verilecek her kimyevi madde aslında bir yan etki ile beraber geliyor. O zaman en doğrusu şimdilerin "Alternatif tıp" dedikleri ama aslında Tıbbın ta kendisi olan tedavi biçimi. Çünkü bu , yutağın yemek borusundan küçük kalması neticesinde olan bir durum. Hiçbir kimyevi ilaç yutağı büyütemez! O halde ilaçlar ne yapar, sadece mideyi rahatlatmak için kimyevi bir yalancı salgı ortaya çıkartır. Bunun da yan etkisi bebeğinizin midesine miras kalır. Siz siz olun Bebek Reflüsü tedavisinde ilaç kullanmayın. Emzirin yeter. Yüce Yaratan, o süte her hastalığın ilacından vermiş.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

MÜHRÜ SÜLEYMAN NEDİR? MÜHRÜ SÜLEYMAN SİMGESİ

Vav harfinin manası

RADYESTEZİ NEDİR? (ŞİFALI TAŞLARLA BİOENERJİ SEANSI, PANDÜL KULLANIMI)